6 tipů, jak a čím motivovat domácí mazlíčky

Přemýšlíte, jak odměnit svého mazlíčka, když reaguje na vaše povely, je poslušný nebo mu jen chcete udělat radost? Vyhněte se nezdravým pochoutkám a cukrovinkám, které se hodí pro lidi. Vyberte kvalitní zvířecí pamlsky, které budou prospěšné pro zdraví vašeho mazlíčka, neuškodí mu a budou součástí pestrého jídelníčku a vyvážené stravy.

1) Kdy odměňovat

Rozhodně svého domácího mazlíčka, ať už se jedná o psa, kočku nebo třeba hlodavce, nepřekrmujte a nedávejte mu stejné množství pamlsků jako stravy. Pamlsek by měl být něčím výjimečným a ojedinělým. Odměna za uposlechnutí povelu, za to že mazlíček vydržel doma, když jste byli pryč, případně drobnost, která mazlíčka potěší. Myslete na to, že váš mazlíček si dobrotu spojí s konkrétní situací. Pokud byste jej odměnili třeba ve chvíli, když rozkouše botu, bude to dělat i nadále, protože bude očekávat pamlsek.

2) Vhodné pamlsky

Na trhu existuje široký výběr dobrot a doplňků pro mazlíčky, ve většině případů musíte vyzkoušet, který bude chutnat zrovna vašemu. V první řadě vybírejte podle složení, stejně jako kdybyste kupovali jídlo pro sebe. Skvělou volbou jsou pamlsky ze sušeného masa nebo mini pamlsky pro časté odměňování - vařené kachní, hovězí apod., případně dobroty určené konkrétně pro štěňata, koťata nebo starší zvířata.

3) Nevhodné pamlsky

Vyhýbejte se levným a nekvalitním pamlskům, které mají většinou nezdravé složení (dochucovadla, rostlinné proteiny a tuky). Nevhodné jsou lidské cukrovinky. Absolutním tabu je běžná čokoláda, která může zvířatům způsobit velké zdravotní problémy. Zdravé zvířecí dobroty by měly obsahovat bílkoviny a tuky především živočišného původu.

4) Na co si dát pozor

Dbejte na dostatek vápníku. K běžnému krmivu jej snadno dodáte právě díky pamlskům nebo doplňkům stravy pro mazlíčky. Hlídejte obsah fosforu, který obsahuje velké množství krmiv. Dáváte-li svému mazlíčkovi i maso, mohl by mít fosforu přebytek.

5) Zajímavosti o pamlscích

Existují pamlsky pro alergické mazlíčky, psí čokoláda, psí sušenky a dokonce i speciální psí nebo kočičí piškoty. K vidění je také pizza pro mazlíčky nebo obložený talíř se zeleninou a granulemi a ozdobený například buvolí kostí, v různých tvarech a symbolech.

6) Jiné druhy odměn

Pokud přemýšlíte, jak jinak odměnit svého domácího mazlíčka, určitě nešetřete pohlazením a pravidelnými procházkami. Vyzkoušejte také interaktivní hry, případně mazlíčkům dopřejte speciální kosmetickou péči v salonu.

Zpět do obchodu