Jak se zbavit parazitů u domácích mazlíčků

Když vašeho mazlíčka trápí paraziti, mohou vám i jemu velmi znepříjemnit život. Víte, na jaké parazity si dát pozor, co mohou způsobit, jak se jim vyhnout, případně jak se jich zbavit?

Druhy parazitů

Ať už máte doma kočku, psa nebo jiné malé domácí zvíře, například morče, tak se můžete setkat s nepříjemnými parazity, mezi které patří např. blechy a klíšťata. Jedním z nejdůležitějších kroků obrany je prevence a ochrana zdraví vašeho mazlíčka.

Klíšťata

Klíšťata patří mezi nejrozšířenější parazity, vyskytující se v přírodě od jara až do chladnějšího podzimu. Česko má bohužel velmi příznivé podmínky k jejich životu a klíšťata se u nás objevují stále častěji. Nejvíce se jim daří v létě. Mají ráda teplé a vlhké oblasti, například lesy, mokřiny, vysokou trávu, ale i pole a zahradu kolem domu. Klíšťata jsou nebezpečnými parazity, protože přenáší závažné nemoci, například boreliózu, meningoencefalitidu a další.

Jak se zbavit klíšťat

Pořiďte svému mazlíčkovi speciální kosmetiku a léčivé přípravky, které by měly zvíře ochránit. Stejně jako repelenty pro lidi, existují i repelenty pro zvířata. Zajímavým způsobem je metoda spot-on. Zvířeti se kápne účinná látka mezi lopatky, kde se dostane pod kůži a následně se uvolňuje a odpuzuje parazity.

Vyzkoušejte i speciální obojky s repelentními účinky, které jsou určené přímo pro boj s klíšťaty. Pokud už na svém mazlíčkovi najdete klíště, vytáhněte jej pomocí speciální pinzety nebo háčku. Dejte pozor, abyste jej nezatrhli, nerozmáčkli a vytáhli celé. Zbavte se klíštěte spláchnutím do záchodu. Nezapomeňte místo po klíštěti ošetřit dezinfekcí, například jódovou tinkturou. Okolní kůži hlídejte, aby nezarudla a nezačala hnisat.

Pokud si čímkoliv nebudete jistí nebo klíště přetrhnete, obraťte se na odbornou pomoc a nechte si poradit od veterináře.

Doporučujeme repelentní přípravky střídat, klíšťata i blechy se vůči aplikovaným přípravkům stávají rezistentní. Existují i léčivé přípravky v podobě tablet, které jsou velmi účinné, nebo přírodní antiparazitika, jejichž základem je silice a olej, tolik nezatěžují.

Blechy

Mezi největší mýtus patří, že kočičí a psí blechy na člověka nejdou. Opak je pravdou, tito parazité přechází bohužel i na člověka. V místě kousnutí kůže zčervená, začne svědit a může se zde vytvořit i zánět. Zvíře, které má blechy, poznáte jednoduše podle toho, že se škrabe, okusuje se, a v kožíšku naleznete samotného parazita. Blechy způsobují alergie a záněty a nutí zvíře škrabat se a rozdrásat si kůži.

Jak se zbavit blech

Stejně jako u klíšťat, je i u blech důležitá prevence. Vyzkoušejte antiparazitní obojky, spot-on nebo repelentní sprej. Pokud zjistíte, že váš domácí mazlíček už blechy má, tak se jich co nejdříve zbavte pomocí speciálního šamponu pro zvířata. Srst musíte pořádně rozčesat a vyčesat z ní blechy i s vajíčky.

Je důležité ošetřit také všechna místa v bytě, kde se mazlíček pohybuje. Úklid bytu slouží jako prevence proti blechám, pravidelně proto vysávejte a umývejte veškeré spáry a škvíry v bytě. Abyste svou domácnost zbavili blech, vysajte a vyperte zvířecí pelíšek, škrabadlo pro kočky, ale i křeslo, sedačku nebo postel. Veškeré textílie a tkaniny vyperte na vyšší teplotu, alespoň na 60°C. Problematická místa pečlivě vydezinfikujte a nadále udržujte pořádek a čistotu.

Nezabírá to? I při dodržení celého postupu se může stát, že bude třeba proces zopakovat. Proto doporučujeme mazlíčka stále sledovat, zda se nedrbe a při hlazení nebo česání nahlédnout do kožíšku, zda ještě nějakou tu blešku nenajdete.

Odčervení

Jelikož blechy jsou mezihostitelem tasemnice, měli byste nechat mazlíčka také odčervit. Odčervení probíhá podáním odčervovací pasty nebo tabletky. Pokud si nejste jistí, že podat tabletku zvládnete, pomůže vám s tím váš veterinární lékař.