Jak na línání

S blížícím se jarem začínají domácí mazlíčci postupně obměňovat svoji srst. Pro zvířátka je kvalita srsti velice důležitá, chrání je před nepříznivými vnějšími vlivy, jako je déšť a chlad. Hezká srst je ukazatelem zdraví, kvalitní stravy a péče majitele. Línání má daný průběh – nejprve se obměňuje zadní část těla a postupně také přední část, cyklus je ovlivněn denním světlem. 

 

Pejsci

Psi chovaní venku přesrsťují dvakrát ročně a to na jaře a na podzim. Bytoví psi línají celoročně, jelikož jsou vystavování celodennímu umělému světlu, které ovlivňuje cyklus. U psů chovaných venku je línání zřetelnější. Vhodným prostředkem pro obměnu srsti je lososový olej, který obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Ten se podílí na zdravé a lesklé srsti. Lososový olej je vhodný jako energetická přísada a ochucovadlo. Pro urychlení línání doporučujeme pejsky pravidelně vyčesávat pomocí kartáčů určené pro psy. Při této činnosti by srst měla být suchá.

 

Kočky

Kočičky se o svojí srst pečlivě starají několikrát denně, přesto bychom jim měli v údržbě pomoci. Vhodnou volbou pro údržbu jsou speciální kartáče. Dlouhosrstou kočku doporučujeme vyčesávat minimálně dvakrát týdně, krátkosrstou kočku stačí jednou týdně. U dlouhosrstých koček je nápomocná i koupel, která brání tvorbě mastnoty a udržuje srst v kondici. V jarním období doporučujeme přidat do potravy živočišné tuky a vitamínové doplňky. Vhodnou prevencí proti blechám a klíšťatům je pipeta pro kočky, která se nanáší na kůži mezi lopatky kočky.

 

Králíci

U zdravého králíka dochází k obměně srsti dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Králík při péči o svou srst mnoho uvolněných chlupů spolyká, proto doporučujeme pravidelně vyčesávat. Tímto snížíte riziko nadměrného množství chlupů v trávicím systému. Může se objevit situace, kdy králík kvůli nadměrnému stresu – např.
z kastrace, může začít línat ve větším množství než obvykle. Pokud si králík srst vytrhává a objevují se lysiny a strupy, doporučujeme navštívit veterináře pro vyloučení parazitů a kožní infekce.