Jak správně vybrat obleček pro psa

Při zimních procházkách vždy myslíme na to, abychom se pořádně oblékli. Nějaký čas trvá, než si naše tělo zvykne na chladnější počasí, stejně tak to platí i u pejsků. Obleček pro psy není jen designovým doplňkem, ale i praktický způsob, jak ochránit naše mazlíčky před nachlazením. Pořizují se zejména krátkosrstým plemenům, ale i psům, kteří jsou zvyklí na neustálé teplo domova. Jak se takový obleček vybírá?

 

Podle velikosti

Jednou z možností, jak vybrat správnou velikost oblečku je změřit Vašeho pejska podle daného postupu. Důkladně změřte délku pejska od kohoutku až po kořen ocasu, dále obvod hrudníku v nejširším místě. Také změřte obvod krku tam, kde pejsek nosí obojek, aby mohl klidně dýchat. Psa měříme vždy ve stoje. Na trhu je velké množství druhů a střihů oblečků, proto může nastat situace, kdy i po důkladném změření nebude obleček Vašemu pejskovi správně pasovat. Proto doporučujeme vyzkoušet pejskovi obleček přímo v prodejně. Obleček musí zajistit celodenní komfort.

 

Podle druhu

Před samotným výběrem druhu oblečku Vám doporučujeme si ujasnit, jaký režim má Váš mazlíček. Zda je to spíše milovník tepla a domova, který chodí na procházky jen z nutnosti a rád proleží celý den, anebo pejsek, který by s Vámi šel kamkoliv, a kterého neodradí ani nepříznivé počasí. V každém případě je třeba chránit psa před chladem, deštěm, případně sněhem. Podle aktivity pejska zvolte vhodný materiál. Pro aktivní psy funkční (softshell, termo) a lehce omyvatelný. Pro lenošnější pejsky, kteří nejsou tolik náchylní k zašpinění můžete zvolit svetr z akrylu. Preferujte kvalitní a prodyšný materiál. Při pořizování oblečku pro aktivního psa doporučujeme více zainvestovat, levnější oblečky mohou kvůli svému neprodyšnému materiálu způsobit přehřátí a odřeniny kůže. Na trhu existuje velký výběr svetrů, které jsou doplněné nepromokavým materiálem a jsou ideálním řešením do deštivých a sněhových dnů. Obleček by měl pokrývat celou délku zad a u menších plemen i značnou část břicha. K oblečku můžete doplnit reflexní prvky, které zajistí větší bezpečí pro Vašeho pejska při brzkých zimních večerech.
Než pejskovi nasadíte samotný obleček, dopřejte mu, aby se s ním seznámil. Doporučujeme pejska odměnit za každé projevení zájmu o obleček. Pokud pejska obleček nikde netlačí, neškrtí a neškrábe, rychle k němu přijde na chuť.

 

V dnešní době již nejsou oblečky určené jen pro malá plemena. Velká plemena v častějších případech žijí společně s námi v bytě nebo domě. Obleček můžete pořídit jen na přechodné období, v období prvních mrazíků, než se pejsek aklimatizuje.

Oblékat by se měla plemena menšího vzrůstu, štěňata, starší a nemocní pejsci a bezsrstá plemena. Oblékání psů zkonzultujte i s veterinářem, ten vám poradí, která rasa teplejší oblečení ocení a u kterých plemen je obleček jen otázkou vzhledu.

Zpět do obchodu