5 tipů, jak pečovat o domácí mazlíčky v chladnějším období

S podzimem a klesajícími teplotami se lidé se začínají tepleji oblékat, osvěžující limonády mění za horký čaj a na podporu imunity užívají bylinkové doplňky a vitamíny. Víte, jak se v tomto chladnějším období starat o domácí mazlíčky a poskytnout jim zaslouženou péči?

1) Kvalitnější strava

S příchodem podzimu a zimy automaticky upřednostňujeme teplé polévky, pečené maso, zeleninu a stravu bohatou na vitamíny. Přesně takové jídlo potřebují na podzim a v zimě i vaši čtyřnozí společníci. Ať už máte doma psa nebo kočku, rozhodně se snažte o pestrý jídelníček. Ke granulím svým domácím mazlíčkům přidejte i masové kapsičky a konzervy, případně zeleninu nebo vařené maso. Dopřát jim můžete i funkční pamlsky pro posílení imunity, podporu trávení a přísun potřebných vitamínů a minerálů.

2) Oblečky pro psy

Se zimou se lidé také oblékají do teplých bund, čepic, případně rukavic. Zvířatům je možné pořídit psí oblečky. Mnozí si myslí, že se jedná o designovou záležitost, mnohem častěji se však jedná o funkční a praktický doplněk. Pro menší rasy krátkosrstých psů, kteří žijí doma, je obleček téměř nezbytností. U starších psů, kteří trpí bolestí kloubů nebo zad, je obleček také na místě. Oblékání psů zkonzultujte i s veterinářem, ten vám poradí, která rasa teplejší oblečení ocení a u kterých plemen je obleček jen otázkou vzhledu.

3) Deka a pelíšek

Domácí mazlíček, ať už se jedná o psa nebo o kočku, je mnohdy chytřejší, než si myslíme. Nebojte se mu v zimě do pelíšku přidat o deku navíc. Pokud ji bude potřebovat, uvidíte, že si pod ni zaleze, aby se zahřál. Nemusíte psa ani kočku zakrývat, stejně by pod přikrývkou dlouho nevydrželi. Zvířata mají mnohonásobně lepší termoregulaci než lidé a dokážou se přizpůsobit nižším i vyšším teplotám.

4) Pravidelnost koupání

Pokud psa pravidelně venčíte, dejte si pozor na výrazný rozdíl vysoké teploty v domácnosti a nízké teploty venku. Tento teplotní šok může být i pro zvíře nepříjemný. Než jdete ven, nechte zvíře chvíli na chodbě, a až poté je pusťte na zahradu nebo před dům. Se šamponem psa koupejte maximálně jednou měsíčně, častěji jen pokud je to nezbytně nutné. Pokud má pes nebo kočka špinavé packy, tak je omyjte jen vlažnou vodou, případně otřete vlhkým hadříkem.

5) Bylinkové doplňky

Pro podporu imunity se zajímejte o bylinkové doplňky. Vybrat si můžete bylinkové tablety, sirupy, případně pamlsky s vitamíny a minerály. Pokud chcete psovi nebo kočce dát tabletu a nevíte, jak na to, schovejte ji do paštiky nebo kousku sýra. Sirup nebo kapky můžete nakapat na piškot, případně na jiný pamlsek.