Jak krmit psa na podzim a v zimě

Součástí péče o domácí mazlíčky je správné krmení. V chladnějším ročním období je důležité myslet nejen na kvalitní výživné krmivo, ale také na přísun vitamínů a minerálů. Ty doplníte pomocí doplňků stravy nebo funkčních pamlsků. Víte, jak vybrat správně?

Pes doma a pes venku

Je rozdíl, pokud je vaším domácím mazlíčkem pes, který žije v domě. U něj nemusíte na krmení téměř nic měnit. Hlídejte dostatečný přísun čisté vody a přidejte například multivitamín pro zvýšení imunity.

Pokud máte psa venku, v první řadě mu hlídejte vodu. Na podzim, v noci a v zimě i přes den může voda zmrznout. Psům, kteří jsou na dvoře nebo hlídají zahradu, zvyšte krmnou dávku, kterou rozdělíte na dva díly. Jeden dejte psovi ráno, jeden večer. Tím zamezíte ukládání tuků.

Výživnější krmivo

V chladnější období se zaměřte také na výživnější krmivo. Pozorně čtěte složení a zajímejte se hlavně o obsah masa. Ten by měl být alespoň 80%. Pokud jí váš pes pravidelně granule, můžete mu přidat masovou kapsičku, psí konzervu, případně funkční pamlsky. Nemusíte se bát ani vařeného masa nebo zeleniny.

V zimě zkuste svým čtyřnohým mazlíčkům namočit granule do nekořeněného čistého vývaru nebo alespoň do vlažné vody. Doplníte tím nejen potřebné vitamíny, ale také pitný režim.

Kolik dávek krmení

Pokud máte strach, že při zvýšení krmných dávek váš pes přibere, tak nezoufejte. Jděte na to chytře! Upravte krmnou dávku a rozdělte ji na víc menších částí. Pes, který je zvyklý na jedno jídlo denně, tak dostane jídlo ráno, v poledne a večer. Množstvím se může jednat téměř o stejnou dávku, rozložením však zvýšíte příjem energie. Dbejte také na doplnění bílkovin, zdravých tuků a sacharidů. Celkové množství potřebných látek zvyšte až o 20%.

Nepřekrmujte psa

Vyhněte se lidským pokrmům a tomu, že budete psovi dávat zbytky z vašeho stolu. Pozor si dejte především na smažená a kořeněná jídla, cukroví, případně jídlo s kostmi. Zbytky nedávejte ani kočkám a jiným domácím mazlíčkům. Raději svým mazlíčkům dopřejte stravu, která je určená přímo pro ně a nemůže způsobit zdravotní problémy.

Další tipy a triky

V zimě je vhodné, když stravu psovi ohřejete. Určitě i vy sami víte, že máte v chladném období potřebu zahřát své tělo nejen zvenčí, ale i zevnitř. Vyzkoušet můžete psí konzervy s vyšším obsahem masa, případně se zeleninou. Chcete-li svému psovi dopřát to nejlepší, můžete se poradit i s veterinářem, který vám doporučí doplňky stravy pro konkrétní plemena.