Jak vybrat správné krmivo pro domácí mazlíčky

S nově příchozím domácím mazlíčkem přichází mnoho radosti a smíchu, ale také zodpovědnost o udržování jeho zdraví a vitality. Přinášíme Vám tipy, jak vybrat správné krmivo a doplňky stravy. Vezměte v úvahu, že každé zvíře je specifické a potřebuje jemu vyhovující stravu.

 

Pro hlodavce

Důležitá je kvalitní a vyvážená strava, která by měla obsahovat seno, zeleninu, vločky, trávu a u křečka i luštěniny. Jako doplněk můžete využít tvrdé pamlsky, bylinky se stonkem a na obrušování zubů suchou větvičku ze stromu. Množství krmiva se určuje podle aktivity a velikosti jedince. Morčata si sama nedokážou vytvořit vitamin C, měli by dostávat čerstvou zeleninu a ovoce. Výborný doplněk stravy pro získání vitaminu C je červená a žlutá paprika, jablko nebo tyčinky pro hlodavce obsahující i mnoho jiných vitamínů a minerálů. Tyčinky a pamlsky dopřávejte morčatům v omezeném množství, jsou náchylné k nadváze.
K základní péči a ochraně zdraví hlodavce je důležitá také volba kvalitní podestýlky a zastřihování drápků speciálními kleštěmi.

 


Pro ptactvo

Venkovní ptactvo potěšíte semínky slunečnice, máku a lněnými  semínky. Pro papoušky, exotické ptáky, kanáry a andulky zvolte základní směs pro daný druh. Papouškům a exotickým ptákům doporučujeme podávat krmení obsahující slunečnici, ořechy a obiloviny. Kanárům a andulkám podávejte oves a proso.

 

Pro kočky

Při vybírání krmiva pro kočku je důležité znát její věk. Pro kotě doporučujeme vybírat krmivo označené slovem junior nebo kitten. Granule bývají menší a jsou uzpůsobené na citlivější zažívání koťat a dospívajících koček. Dospělé a zdravé kočce prospívá krmivo s označením adult, krmivo by mělo obsahovat velký podíl masa, to má za účinek lesklou srst. Pro starší kočku, označení senior, se doporučují krmiva s menším počtem kalorií, kvůli poklesu fyzické aktivity.

 

Pro psy

Strava by měla být vyvážená, to vám zajistí suchá a mokrá krmiva nebo barf. Krmivo by mělo obsahovat bílkoviny a tuky z živočišných zdrojů. Dále také dostatek minerálních látek a vitamínů. Rozhodně nekrmte pejska zbytky z vaší večeře, jídlo může obsahovat velké množství soli, která je pro psy toxická. Ukazatelem správného krmení je zdraví, vitalita, klidné trávení a kvalitní srst.

Zpět do obchodu