Podzimní plískanice – jak a kdy koupat domácí mazlíčky

K podzimu neodmyslitelně patří déšť a plískanice, do kterých se nám nechce ani vycházet. Pokud však máme čtyřnohého domácího mazlíčka, je zapotřebí jej venčit. Víte, jak zabláceného psa koupat, zda použít šampon, případně mu jen vyčesat srst?

Péče o domácí mazlíčky

Když jste si pořizovali domácího mazlíčka, určitě jste věděli, že se o něj budete muset starat. Kromě správného krmení je důležitá také péče o srst, drápky, oči, zuby a v neposlední řadě i uši. Na veškeré tyto úkony by si váš mazlíček měl zvykat již od útlého věku. Jedině tak zaručíte, že jej nebude česání, koupání ani jiné potřebné činnosti stresovat.

Koupat nebo nekoupat

Na otázku, zda psa nebo kočku koupat neexistuje jednoznačná odpověď. U psů se doporučuje jednou za čas je vykoupat. Záleží také na tom, jaké plemeno psa máte. Dlouhosrstý pes potřebuje mnohem víc času a pozornosti, často jej musíte denně vyčesávat a koupat alespoň jednou do měsíce. Krátkosrstého psa stačí vykoupat třikrát do roka, na podzim a v zimě podle potřeby.

Kočky vodu nerady

U kočičích mazlíčků je situace jiná. Většina koček se vodě vyhýbá, častým koupáním by se narušila přirozená ochrana a mastnota jejich srsti a kůže. Při koupání domácích mazlíčků by voda měla mít okolo 36 °C. Dejte si pozor na příliš horkou vodu, na podzim a v zimě také na příliš studenou.

S šamponem nebo bez

Pokud se rozhodnete svého domácího mazlíčka vykoupat, vyhněte se lidským šamponům a kosmetickým prostředkům. Investujte do speciálního psího nebo kočičího šamponu, který nenarušuje přirozenou ochranu zvířecí kůže. Šampon, který je určený pro domácí mazlíčky nedráždí kůži a nevysušuje ji. Dejte si pozor, aby se šampon nedostal do očí zvířete, voda by se pak neměla dostat do uší, kde by mohl hrozit zánět.

Jak často koupat

Na podzim a v zimě mazlíčka vykoupejte pokud je to potřeba. Pokud se pes vyválí v blátě nebo jej pustíte na zahradu po dešti, je koupel se šamponem samozřejmostí. V případě, že si pes nebo kočka ušpiní jen packy, umyjte je jen vodou nebo otřete vlhkým hadrem.

Tipy na klidné koupání

Při koupeli myslete na to, aby tato činnost byla pro psa příjemná a nestresovala ho. Pokud máte malého psa, tak jej můžete umýt i v umyvadle, případně v menší nádobě. Velkého psa umyjte ve vaně nebo ve sprše. Pes si musí na vodu pomalu zvyknout a brát koupel spíš jako zábavu. Klidně jej po koupeli odměňte oblíbeným pamlskem. Lépe se koupe také unavený pes, který se vrátil například z procházky.

Zpět do obchodu